06 - 1838 5549 info@horecawebservice.nl
 • Instagram
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • YouTube
 • RSS
 • Instagram
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • YouTube
 • RSS

Waar kan ik gratis foto’s op internet vinden? [13 fotosites]

Je bent hier: Home » Website Tips » Waar kan ik gratis foto’s op internet vinden? [13 fotosites]

door | 9 november 2022 | Website Tips

Een boete van € 363,- voor onrechtmatig fotogebruik

In een Facebookgroep met horecamensen zag ik een waarschuwing van een restaurateur. Hij had een rekening van € 363,- gekregen omdat hij een foto had gebruikt die hij “gratis” van internet had geplukt.

Gratis foto’s downloaden van internet

Je kent het vast wel. Je hebt snel een foto nodig omdat je een nieuw gerecht, de nieuwe menukaart of het menu voor de feestdagen wilt promoten. Een goede professionele foto heb je niet voorhanden, dus je zoekt er een op internet, downloaden en klaar. Dacht je…

Fout gedacht! Door het auteursrecht en portretrecht mag je een foto die je van internet download niet zomaar op je website, sociale media of flyers gebruiken.

Ook de premium afbeeldingen van een Canva Pro abonnement mag je niet ongewijzigd op je website gebruiken. Je mag alleen ze alleen in klein formaat (max 480.000px) of in gewijzigde vorm gebruiken, bijvoorbeeld door kaders, teksten en een filter toe te voegen. Zie punt 5a van de Content License Agreement.

Auteursrecht

Op foto’s zit auteursrecht. In de meeste gevallen heb je toestemming van de fotograaf nodig om de foto te mogen gebruiken. Het auteursrechtenkaartje van Dupho, de beroepsorganisatie van fotografen, is een handig hulpmiddel om te bepalen of je een foto mag gebruiken.

Zoek altijd naar de gebruikersrechten en controleer of de foto die je hebt gevonden is beschermd door copyright. Neem het zekere voor het onzekere als je deze informatie niet kunt vinden, en gebruik de foto niet, want illegaal fotogebruik wordt volledig geautomatiseerd opgespoord.

Maak je inbreuk op hun auteursrecht? Dan loop je risico dat er een schikkingsvoorstel of factuur van een incassobureau of advocaat op je mat valt.

Rekening van € 363,- voor illegaal fotogebruik van een 'gratis foto van internet' waarmee het copyright en auteursrecht van de fotograaf werd geschonden.

Portretrecht

Als er mensen op een foto staan dan heb je ook nog te maken met het portretrecht. Je mag in verband met privacy niet zomaar foto’s van mensen op je website publiceren. De geportretteerde moet toestemming voor publicatie hebben gegeven. Dat kan meteen Quitclaimovereenkomst of, een ‘model released’ foto stockfoto.

13 Websites waar je gratis foto’s kunt vinden

Je kunt op internet foto’s vinden die je wél gratis mag gebruiken. Dit zijn 11 websites waar je gratis foto’s kunt vinden (link opent in een nieuw tabblad).

 1. Everypixel – foto’s afkomstig van 50 stockfoto sites (zoek op ‘Free only’!).
 2. Stock-up – foto’s afkomstig van 31 fotosites
 3. Librestock – foto’s afkomstig van meerdere stockfoto sites
 4. Freephotos – foto’s afkomstig van meerdere stockfoto sites
 5. Findaphoto – foto’s afkomstig van 5 fotosites
 6. Flickr – foto’s afkomstig van eigen community van fotografen.
  Let op: je mag niet alle foto’s gebruiken die op Flickr staan. Wijzig ‘Any license’ in ‘Commerical use & mods allowed’.
 7. Pexels – foto’s afkomstig van eigen community van fotografen
 8. Pixabay – foto’s afkomstig van eigen community van fotografen
 9. Unsplash – foto’s afkomstig van eigen community van fotografen
 10. Visualhunt – foto’s afkomstig van Creative Commons en Flicr
 11. Openverse – doorzoekt meer dan 500 miljoen afbeelding in meerdere openbare fotosites. Dit was CC Search van Creative Commons dat in 2021 door WordPress overgenomen is.
 12. Google Afbeeldingen – foto’s afkomstig van het hele internet
  Let op: je mag niet alle foto’s gebruiken die Google voor je vindt. Voor de gratis foto’s klik je na het zoeken op de [Tools] knop en kies je onder ‘Gebruikersrechten’ voor ‘Creative Commons-licenties’. Op 31 augustus 2020 heeft Google een aantal licentiefilters verwijderd, sindsdien is het vindbaar aantal gratis afbeeldingen sterk gedaald.
 13. Bing Afbeeldingen – foto’s afkomstig van het hele internet
  Let op: je mag niet alle foto’s gebruiken die Bing voor je vindt. Voor de gratis foto’s klik je na het zoeken op de filter knop en kies je onder ‘Licentie’ de licentie die past bij het doel waarvoor je de afbeelding wilt gebruiken.

Ook op deze fotosites blijft het opletten. Soms moet je specifiek aangeven dat je gratis foto’s zoekt en soms staan tussen de gratis foto’s ook “gesponsorde” foto’s waar je wél voor moet betalen.

Gratis foto's zoeken met Google afbeeldingen

Creative Commons Licentie

Houd er rekening mee dat op gratis foto’s vaak óók een licentie zit. Het gaat dan om een Creative Commons licentie die bepaalt of je de foto mag:

 • mag aanpassen;
 • mag gebruiken voor commerciële of niet-commerciële doeleinden;
 • met een naamsvermelding moet gebruiken.

Gebruik je een foto met een Creative Commons licentie? Houd dan goed bij waar je de foto hebt gevonden en wie de fotograaf is. Een gemakkelijke manier is door beide gegevens in de bestandsnaam van de foto op te nemen.

Meer informatie over de verschillende rechten die van toepassing zijn op foto’s lees je in dit artikel van Edouard van Arem, manager foto bij het ANP op Frankwatching.

Toch is het raar

Ik heb je nu allerlei tips gegeven om gratis foto’s te vinden, maar toch vind ik het best een beetje raar als je ze gebruikt. Want waarom gebruik je geen foto’s die zijn gemaakt in jouw eigen restaurant, van jouw eigen gerechten? Al voor een paar honderd euro huur je een professionele fotograaf die dat voor je doet.

Geen budget om een fotograaf in te huren is geen excuus. Je kunt met één klik zelf een foto maken met je mobiele telefoon. Met deze checklist weet je zeker dat je goede foto’s krijgt. Volg desnoods een workshops foodfotografie voor chefs. Die bestaan echt kijk maar:

Deel deze tip!

Ken je iemand die iets aan deze tip heeft? Deel het bericht met hem of haar met de knoppen hierboven.

Wat vind je van deze tip?

Ik ben benieuwd of je iets aan deze tip hebt gehad. Geef hieronder een reactie om het mij te laten weten.

Waarmee kan ik je helpen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of hulp nodig? Laat het mij weten, ik beantwoord je vragen en help je ook graag met het maken en onderhouden van een nieuwe website voor jouw hotel, restaurant, café of B&B.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

 

Vacaturebanken en uitzendbureaus voor de horeca

Vacaturebanken en uitzendbureaus voor de horeca

De horeca kampt momenteel met een groot personeelstekort. Er zijn bedrijven die dit oplossen met een QR bestelsysteem en zelfs met robots, maar uiteindelijk heb je extra handen nodig. Op welke van deze vacaturesites en uitzendbureaus vind je die? 20 vacaturebanken en...

69,8% van bezoek aan restaurantwebsites met mobiele telefoon

69,8% van bezoek aan restaurantwebsites met mobiele telefoon

Een mobielvriendelijke restaurantwebsite is een must Een mobielvriendelijke restaurantwebsite is niet langer een pré maar een must. De mobiele telefoon wordt steeds vaker gebruikt om de website van een restaurant te zoeken, de website en menukaart te bekijken en een...

Weg met die PDF menukaart op je website!

Weg met die PDF menukaart op je website!

En dit is waarom… De meest bezocht pagina van een restaurantwebsite is de menukaart. Logisch, want voordat je een restaurant kiest wil je weten wat er op de menukaart staat. Een onderzoek van OpenTable concludeerde zelfs dat maar liefst 93% van de mensen online menu's...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 tips voor een ultieme Restaurant Website

Download het gratis ebook

Op welk e-mailadres wil je het ebook met mijn 20 tips ontvangen?

 

Gelukt! Controleer je e-mail inbox om je aanmelding te bevestigen.

Stappenplan 'Hoger in Google'

Op welk e-mailadres wil je het gratis stappenplan ontvangen?

Gelukt! Controleer je e-mail inbox om je aanmelding te bevestigen.

Pin It on Pinterest

Share This