Weg met die PDF menukaart op je website!

Je bent hier: Home » Website Tips » Weg met die PDF menukaart op je website!

En dit is waarom…

De meest bezocht pagina van een restaurantwebsite is de menukaart. Meestal staat de menukaart als PDF bestand op de website. De menukaart ziet er online dan precies hetzelfde uit als in het restaurant. Bovendien is het ook nog eens gemakkelijk voor jou, want zodra de nieuwe kaart ingaat hoeft je alleen maar het PDF bestand te vervangen. Dat gaat een stuk sneller dan alles overtypen op je website.

Toch raad ik je aan de menukaart als gewone tekst op je website te zetten. Hieronder geef ik je de 5 belangrijkste redenen waarom je beter geen PDF menukaart op de website van je restaurant kunt zetten.

1. Downloaden van een PDF menukaart duurt te lang

Een PDF bestand is veel groter dan een gewone internetpagina. Helemaal als je ontwerper de menukaart heeft voorzien van verschillende lettertypes, afbeeldingen en kaders. Daarom duurt het downloaden van een PDF bestand best lang, zeker op een mobiele telefoon. Als het downloaden te lang duurt, dan is de kans groot dat een potentiële gast je website verlaat en een ander restaurant zoekt.

2. Programma nodig om een PDF menukaart te openen

Om een PDF bestand te kunnen openen heb je een app of programma zoals Acrobat Reader nodig. Als een bezoeker van je website zo’n programma niet heeft geïnstalleerd kan de menukaart niet worden geopend en gelezen. Ook dan is de kans groot dat je een gast kwijt raakt omdat deze dan een ander restaurant zoekt.

3. De PDF menukaart is slecht leesbaar op een telefoon

Op een mobiele telefoon wordt een PDF bestand verkleind weergegeven. Daardoor kan de menukaart onleesbaar zijn. Om de gerechten te lezen moet je inzoomen. Dat is erg onhandig en niet gastvrij. Klik hier om te ervaren hoe onhandig dat is.

Of dit ook het geval is voor jouw menukaart is afhankelijk van de layout. Test dit als op jouw website de menukaart als PDF bestand staat.

4. Slechtzienden kunnen niets met een PDF menukaart

De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte verplicht bedrijven om hun goederen en diensten zo toegankelijk mogelijk aan te bieden. Deze wet is óók van toepassing op digitaal aangeboden diensten.

Slechtzienden en dyslectische mensen gebruiken een screen reader programma dat de tekst op het beeldscherm voorleest. Deze programma’s hebben vaak problemen met het voorlezen van PDF bestanden omdat de tekst niet specifiek voor screen readers toegankelijk is gemaakt. Als je bijvoorbeeld de menukaart scant of met een PDF printer maakt, dan is de kans groot dat de tekst als afbeelding in het PDF bestand wordt opgeslagen. Een screen reader kan de menukaart dan niet meer voorgelezen.

Je voorkomt deze problemen door je menukaart als gewone tekst op een internetpagina te zetten.

5. Een PDF menukaart is niet Google-vriendelijk

Ook Google kan de inhoud van een PDF menukaart alleen lezen als deze uit tekst bestaat. Als dat niet het geval is kan Google de menukaart niet indexeren en wordt je website niet gevonden als iemand zoekt naar een gerecht dat bij jou op de kaart staat.

Lees verder onder de afbeelding.

Weg met die PDF menukaart op je website

Weg met die PDF menukaart op je website

Conclusie

Zet je menukaart als gewone tekst op je website. Niet als PDF bestand en ook niet als afbeelding van je gewone menukaart. Je website is dan beter vindbaar in Google en de bezoekers van je website kunnen de menukaart gemakkelijker bekijken. Daarmee trek je meer gasten naar jouw restaurant en neemt je omzet toe.

Deel deze tip!

Ken je iemand die iets aan deze tip heeft? Deel het bericht met hem of haar met de knoppen hierboven.

Wat vind je van deze tip?

Ik ben benieuwd of je iets aan deze tip hebt gehad. Geef hieronder een reactie om het mij te laten weten.

Waarmee kan ik je helpen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of hulp nodig? Laat het mij weten, ik beantwoord je vragen en help je ook graag met het maken en onderhouden van een nieuwe website voor jouw hotel, restaurant, café of B&B.

Meer tips

 

Heb jij al een mobielvriendelijke restaurantwebsite?

Heb jij al een mobielvriendelijke restaurantwebsite?

Een mobielvriendelijke restaurantwebsite is een must Een mobielvriendelijke restaurantwebsite is niet langer een pré maar een must. De mobiele telefoon wordt steeds vaker gebruikt om de website van een restaurant te zoeken, de website en menukaart te bekijken en een...

1e hulp bij het schrijven van teksten voor je restaurantwebsite

1e hulp bij het schrijven van teksten voor je restaurantwebsite

Het schrijven van teksten voor een restaurantwebsite lijkt eenvoudig. Daardoor denken sommige horecaondernemers dat ze dat wel zelf kunnen. Al snel blijkt dan dat het best tegenvalt. Dan stellen ze de klus uit tot het echt niet langer kan, om uiteindelijk met veel...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Esther Borggreve van Queen of Hearts en John-Pierre Cornelissen van Horeca Webservice

Check nu de website van jouw restaurant

Op welk e-mailadres wil je de checklist ontvangen?

Gelukt! Controleer je e-mail inbox om je aanmelding te bevestigen.

Stappenplan 'Hoger in Google'

Op welk e-mailadres wil je het gratis stappenplan ontvangen?

Gelukt! Controleer je e-mail inbox om je aanmelding te bevestigen.

Pin It on Pinterest

Share This