06 - 1838 5549 info@horecawebservice.nl
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
  • RSS
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
  • RSS

Weg met die PDF menukaart op je website!

Je bent hier: Home » Website Tips » Weg met die PDF menukaart op je website!

door | 21 oktober 2023 | Website Tips

En dit is waarom…

De meest bezocht pagina van een restaurantwebsite is de menukaart. Logisch, want voordat je een restaurant kiest wil je weten wat er op de menukaart staat. Een onderzoek van OpenTable concludeerde zelfs dat maar liefst 93% van de mensen online menu’s bekijkt voordat ze uit eten gaan. Daarom is het van essentieel belang dat die menukaart gemakkelijk te openen en goed leesbaar is. Helaas is dat vaak niet het geval.

De menukaart staat dan als PDF bestand op de website. Meestal dezelfde die je als afgedrukte versie in het restaurant krijgt. Dat is gemakkelijk voor jou omdat het sneller is om een PDF op je website te zetten dan alles overtypen op je website.

Toch raad ik je aan de menukaart als gewone tekst op je website te zetten en niet als PDF.

Een PDF bestand is niet geschikt voor een website. Het is niet gemaakt voor online gebruik en niet gebruiksvriendelijk voor je gasten.

Hieronder geef ik je de 6 belangrijkste redenen waarom je beter geen PDF menukaart op de website van je restaurant kunt zetten

1. De PDF menukaart is slecht leesbaar op een telefoon

Een PDF bestand is niet responsive, de layout past zich niet aan op het scherm. Dat betekent dat een PDF bestand op een mobiele telefoon verkleind wordt weergegeven, waardoor de menukaart onleesbaar kan zijn. Je moet dan inzoomen om de menukaart te kunnen lezen. Dat is erg onhandig en niet gastvrij. Klik hier om te ervaren hoe onhandig dat is. De menukaart is de meest bezochte pagina van een website en meer dan 68% van die bezoeken gebeurt vanaf een mobiele telefoon. Daarom is het extreem belangrijk dat de menukaart goed leesbaar is op een telefoon.

Of dit ook het geval is voor jouw menukaart is afhankelijk van de layout. Test dit als op jouw website de menukaart als PDF bestand staat.

2. Een PDF bestand moet worden gedownload

Voordat je een PDF bestand kunt lezen moet het worden gedownload. Dat duurt, zeker op een mobiele telefoon te lang omdat het bestaand veel groter is dan een gewone internetpagina. Helemaal als je ontwerper de menukaart heeft voorzien van verschillende lettertypes, afbeeldingen en kaders. Als het downloaden te lang duurt, dan is de kans groot dat een potentiële gast je website verlaat en een ander restaurant zoekt.

3. Programma nodig om een PDF bestand te openen

Om een PDF bestand te kunnen openen heb je een app of programma zoals Acrobat Reader nodig. Als een bezoeker van je website zo’n programma niet heeft geïnstalleerd kan de menukaart niet worden geopend en gelezen. Ook dan is de kans groot dat je een gast kwijt raakt omdat deze dan een ander restaurant zoekt.

4. Je gasten willen geen PDF menukaart

Je websitebezoekers zijn niet blij met een PDF menukaart. Ze willen het niet en vinden het verschrikkelijk. Ze tweeten er zelfs over. Kijk maar naar deze tweet en de reacties daarop.

PDF menukaart tweets

5. Slechtzienden kunnen niets met een PDF menukaart

De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte verplicht bedrijven om hun goederen en diensten zo toegankelijk mogelijk aan te bieden. Deze wet is óók van toepassing op digitaal aangeboden diensten.

Slechtzienden en dyslectische mensen gebruiken een screen reader programma dat de tekst op het beeldscherm voorleest. Deze programma’s hebben vaak problemen met het voorlezen van PDF bestanden omdat de tekst niet specifiek voor screen readers toegankelijk is gemaakt. Als je bijvoorbeeld de menukaart scant of met een PDF printer maakt, dan is de kans groot dat de tekst als afbeelding in het PDF bestand wordt opgeslagen. Een screen reader kan de menukaart dan niet meer voorgelezen.

Je voorkomt deze problemen door je menukaart als gewone tekst op een internetpagina te zetten.

6. Een PDF menukaart is niet Google-vriendelijk

Google kan de inhoud van een PDF menukaart alleen lezen als deze uit tekst bestaat. Als het PDF bestand op een verkeerde manier is gemaakt en opgeslagen dan ziet Google alleen een plaatje. De menukaart kan dan niet worden geïndexeerd waardoor je website niet wordt gevonden als iemand zoekt naar een gerecht dat bij jou op de kaart staat.

Conclusie

Zet je menukaart als gewone tekst op je website. Niet als PDF bestand en ook niet als afbeelding van je gewone menukaart. Je website is dan beter vindbaar in Google en de bezoekers van je website kunnen de menukaart gemakkelijker bekijken. Daarmee trek je meer gasten naar jouw restaurant en neemt je omzet toe.

Benieuwd

Staat de menukaart op jouw website als PDF bestand? Waarom wil je dat? Laat het me hieronder in de reacties weten.

Extra tips

Meer tips over het optimaliseren van je menukaart lees je in het boek “Boost je menukaart! Voor elke kaart een idee” van Horeca-experts Petra Venekamp en Bianca Roemaat. Bestel het boek online op stoere-ideeen.nl.

Deel deze tip!

Ken je iemand die iets aan deze tip heeft? Deel het bericht met hem of haar met de knoppen hierboven.

Wat vind je van deze tip?

Ik ben benieuwd of je iets aan deze tip hebt gehad. Geef hieronder een reactie om het mij te laten weten.

Waarmee kan ik je helpen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of hulp nodig? Laat het mij weten, ik beantwoord je vragen en help je ook graag met het maken en onderhouden van een nieuwe website voor jouw hotel, restaurant, café of B&B.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

 

Vacaturebanken en uitzendbureaus voor de horeca

Vacaturebanken en uitzendbureaus voor de horeca

De horeca kampt momenteel met een groot personeelstekort. Er zijn bedrijven die dit oplossen met een QR bestelsysteem en zelfs met robots, maar uiteindelijk heb je extra handen nodig. Op welke van deze vacaturesites en uitzendbureaus vind je die? 21 vacaturebanken,...

69,8% van bezoek aan restaurantwebsites met mobiele telefoon

69,8% van bezoek aan restaurantwebsites met mobiele telefoon

Een mobielvriendelijke restaurantwebsite is een must Een mobielvriendelijke restaurantwebsite is niet langer een pré maar een must. De mobiele telefoon wordt steeds vaker gebruikt om de website van een restaurant te zoeken, de website en menukaart te bekijken en een...

Online reserveringssystemen voor hotels en B&B’s

Online reserveringssystemen voor hotels en B&B’s

Waar kan iemand een kamer in jouw hotel reserveren? De website van een hotel, bed & breakfast of welke andere logiesverstrekkers dan ook, kan niet zonder eigen online reserveringssysteem. Je gasten verwachten dat er op jouw website direct gereserveerd kan worden....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 tips voor een ultieme Restaurant Website

Download het gratis ebook

Op welk e-mailadres wil je het ebook met mijn 20 tips ontvangen?

 

Gelukt! Controleer je e-mail inbox om je aanmelding te bevestigen.

Stappenplan 'Hoger in Google'

Op welk e-mailadres wil je het gratis stappenplan ontvangen?

Gelukt! Controleer je e-mail inbox om je aanmelding te bevestigen.

Pin It on Pinterest

Share This