Via Google naar een restaurant
De meest gebruikte zoekopdracht om op Google een restaurant te vinden is ‘restaurant in plaats’, waarbij de plaats is waarin een restaurant wordt gezocht. Bijvoorbeeld ‘restaurant in Amersfoort’.
Natuurlijk worden er nog veel meer zoektermen gebruikt. In Google Search Console zie je hoe hoog jouw website met al die zoektermen in de Google zoekresultaten komt, én op welke zoektermen naar jouw website wordt doorgeklikt. Op basis van deze informatie kun je je website verbeteren zodat zodat deze beter wordt gevonden, er meer mensen doorklikken en jij meer gasten in jouw restaurant krijgt!
Google Search Console
Google Search Console is een gratis programma van Google waarmee je de aanwezigheid van jouw website in de zoekresultaten van Google kunt bijhouden en controleren. Om dit programma te gebruiken moet je jouw website aanmelden, en verifiëren dat je de eigenaar van die website bent. Als het goed is heeft de bouwer van je website dat al gedaan, en anders kost het maar een paar minuten van je tijd.
Zodra jouw website is geverifieerd begint Google met het verzamelen van informatie. De zoekwoorden waar jouw website op gevonden wordt vindt je via Zoekverkeer » Zoekanalyse. Je krijgt een scherm zoals in onderstaande afbeelding. Vink bovenaan het scherm nog even de vakjes voor Klikken, Vertoningen, CTR en Positie aan. Onderaan in het scherm zet je het aantal rijen op 500.
Je ziet nu met welke zoektermen jouw website in de Google zoekresultaten terecht kwam, op welke positie en of mensen doorklikken naar jouw website.
In het overzicht staan de volgende kolommen. Klik op de kolomkopjes om het overzicht te sorteren.
- Zoekopdrachten: dit zijn alle zoektermen waarmee de website van jouw restaurant in de afgelopen vier weken werd gevonden. In de afbeelding is dit ivm concurrentie onleesbaar gemaakt.
- Klikken: het aantal keren dat er vanuit de Google zoekresultaten naar jouw website is doorgeklikt.
- Vertoningen: het aantal links naar jouw website die de zoeker in de zoekresultaten heeft gezien.
- CTR: de Click Through Rate, het aantal klikken gedeeld door het aantal vertoningen.
- Positie: de gemiddelde positie waarmee iedere zoekterm in de zoekresultaten stond. Op iedere pagina van Google staan 10 zoekresultaten. Positie 1 t/m 10 is dus de eerste pagina, dat is waar je tussen wilt staan.
Wat kun je met deze informatie?
Met behulp van deze informatie kun je jouw website verbeteren zodat deze beter op bepaalde zoektermen wordt gevonden. Dit wordt wel Search Engine Optimization (SEO) genoemd. Hiervoor kun je jouw website bouwer of een SEO specialist inschakelen. Een paar voorbeelden:
- Een relevante zoekterm staat niet op pagina 1 van de zoekresultaten? Waarschijnlijk wordt deze zoekterm niet voldoende en op de juiste plaatsen op je website gebruikt.
- Een relevante zoekterm krijgt weinig klikken? Het kan zijn dat de gevonden pagina niet aantrekkelijk genoeg in de zoekresultaten staat. Google zelf eens op deze zoekterm, kijk hoe jouw website in de resultaten staat en wat je kunt verbeteren. Kijk ook meteen welke concurrenten worden gevonden.
- Doe ideeën op. Kijk of er in de lijst met zoektermen producten en diensten staan die jij al levert of kunt leveren. Zet die informatie dan duidelijk op jouw website.
Lees dit artikel als je de zoektermen van jouw concurrenten wilt weten.