Onlangs werd ik benaderd door iemand die een restaurant had overgenomen. Hij had echter geen toegang tot de website, e-mail en sociale media, en de oude eigenaar was met de noorderzon vertrokken.
Dat leidde tot flinke problemen en reputatieschade, omdat hij de menukaart en openingstijden niet kon aanpassen, reserveringen niet kon bevestigen en niet kon reageren op e-mail en sociale media berichten.
De nieuwe eigenaar wilde dus een nieuwe website laten maken. Om deze online te zetten had hij ook een nieuwe domeinnaam nodig, want de huidige domeinnaam stond op naam van de oude eigenaar die hij niet kon bereiken.
Om dit soort problemen te voorkomen geef ik hier een checklist van alle online bezittingen die je bij een bedrijfsovername moet veiligstellen.
Inhoudsopgave
- Website & e-mail
- Website statistieken & Webmaster Tools
- Bedrijfsprofiel- & Reviewsites
- Sociale media accounts
- Online advertentieaccounts
- Reserveer- en bestelsystemen
- Nieuwsbriefsoftware & loyaliteitsprogramma’s
- Aanvullende tips
Website & e-mail
Voor het overnemen van de website en e-mail van de vorige eigenaar moet deze meerdere logingegevens aan jou overdragen. Namelijk, die van de hostingprovider, het content management systeem, de domeinnaam en de e-mailaccounts.
Domeinnaam
Als er iets belangrijk is bij een bedrijfsovername dan is het wel dat je de domeinnaam overneemt, omdat deze wordt gebruikt voor je website en al je e-mailadressen.
Neem de domeinnaam óók over als je van plan bent om het bedrijf met een andere naam en nieuwe website voort te zetten. Zorg dan dat de oude domeinnaam bezoekers automatisch doorstuurt naar het nieuwe domein. Zo krijg je meteen extra bezoekers naar je nieuwe website. Bovendien is dit waardevol voor SEO.
Domeinnamen zijn op naam van de domeinhouder geregistreerd bij een ‘registrar’. Dat is meestal ook de hostingprovider. De domeinhouder moet de domeinregistratie overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Overdragen kan op twee manieren:
- Wijzig de gegevens van de domeinhouder bij de huidige registrar. Je hebt hiervoor de logingegevens van de registrar nodig.
- Registreer het domein op een andere naam bij een andere registrar. Hiervoor heb je een verhuistoken (ook wel autorisatiecode of EPP-code genoemd). Let op: dit heeft consequenties voor de bereikbaarheid van de gekoppelde website en e-mailadressen!
Op sidn.nl kun je opvragen wie de domeinhouder en registrar van een domein zijn.
Hostingprovider
De hostingprovider is de aanbieder van de computerruimte op het internet waar alle bestanden van je website en e-mail staan. In de meeste gevallen is ook de domeinnaam bij deze hostingprovider geregistreerd.
Om de instellingen te beheren heb je de logingegevens nodig van de klantenomgeving en, afhankelijk van de hostingprovider, nog een aparte login voor het hosting control panel.
Website CMS
Om de website te kunnen wijzigen heb je de logingegevens van de beheerder van de website nodig. Deze beheerder moet alle rechten hebben om alle aspecten van de website te kunnen wijzigen.
E-mailaccounts
Als nieuwe eigenaar moet je toegang hebben tot alle zakelijke e-mailboxen. Vraag de oude eigenaar welke e-mailadressen er in gebruik zijn en stem af wat er met oude correspondentie moet gebeuren.
De e-mail kan op verschillende manieren zijn geregeld. De meest voorkomende manier is dat de e-mail wordt verzorgd door de hostingprovider van de website. In dat geval kun je via het control panel de logingegevens wijzigen.
Het is ook mogelijk dat de e-mail wordt verzorgd door Microsoft 365 of Google Workspace. In dat geval moeten deze abonnementen overgezet worden.
Licenties
Als op de website modules of functies zijn geïnstalleerd waarvoor een licentie is aangeschaft, dan moeten deze licenties op jouw naam worden gezet. Indien voor de licenties een abonnement is afgesloten moet ook het abonnement worden overgedragen.
Website statistieken & Webmaster Tools
Als de website door een professionele webdesigner is gemaakt, dan heeft deze de website aangemeld voor de Tools van Google en Microsoft.
Google Analytics
Google Analytics is een dienst van Google om bezoekersstatistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Vraag toegang tot het account met de rol van ‘beheerder’.
Google Search Console
Google Search Console is een dienst van Google waarmee webmasters onder andere de indexeringsstatus, de positie en de zichtbaarheid van websites in de Google zoekmachine kunnen bijhouden en optimaliseren. Vraag toegang tot het account met de rechten als eigenaar’.
Bing Webmaster Tools
Bing Webmaster Tools heeft dezelfde functie als Google Search Console, maar is onderdeel van de Microsoft Bing-zoekmachine. Met deze service kunnen webmasters hun websites toevoegen aan de Bing-indexcrawler om zo de prestaties van hun site in Bing te kunnen bekijken en verbeteren.
Bedrijfsprofielen & Reviewsites
Er zijn tientallen websites en online bedrijvengidsen waarin de adresgegevens van horecabedrijven worden weergegeven. Deze bedrijvengidsen zijn belangrijk voor een goede vindbaarheid van jouw bedrijf.
Google Bedrijfsprofielmanager
De bedrijvengids van Google is geïntegreerd in Google Zoeken en Google Maps. Een bedrijfseigenaar kan de adresgegevens, kenmerken en reviews beheren met de Google Bedrijfsprofielmanager.
Een optimaal Google Bedrijfsprofiel is essentieel, omdat dit het eerste is wat iemand ziet die op Google naar jouw bedrijf zoekt.
Vraag toegang tot het bedrijfsprofiel met de rechten van ’eigenaar’. Overweeg dan op basis van de reviews of je het huidige profiel wil behouden, of dat je liever met een schone lei begint. In dat geval maak je een nieuw bedrijfsprofiel en markeer je het huidige bedrijfsprofiel als ‘permanent gesloten’.
Bing Places
Bing Places is de bedrijvengids van de Bing-zoekmachine. Het is vergelijkbaar met het Google Bedrijfsprofiel.
Tripadvisor
Tripadvisor is het grootste reisplatform ter wereld. Op het platform staan meer dan 8,5 miljoen bedrijfsvermeldingen met reviews van restaurants, hotels, vakantiewoningen, luchtvaart- en cruisemaatschappijen, attracties en reisverhalen.
Je hebt een login nodig om je bedrijfsvermelding en reviews op Tripadvisor te beheren.
Restaurant Guru
Restaurant Guru is een website en app die gebruikers helpt bij het vinden van restaurants in hun omgeving. Het platform heeft een uitgebreide database met informatie en reviews over restaurants.
Ook voor Restaurant Guru heb je een login nodig om je bedrijfsgegevens en reviews op het platform te beheren.
Overige vermeldingen
Naast de hiervoor genoemde platforms zijn er nog veel meer websites waar het door jouw overgenomen bedrijf op kan staan. Denk bijvoorbeeld aan Eet.nu, BookDinners, Yelp, Foursquare en andere online gidsen en reserveringssites. Vraag toegang tot al deze sites.
Sociale media accounts
Vraag volledige toegang tot alle sociale media account die door de vorige eigenaar werden gebruikt. Denk met name aan:
- Facebook-pagina.
- Meta Business Suite (beheerplatform van Facebook-pagina’s en Instagram).
- TikTok
- LinkedIn-pagina
Neem deze accounts óók over als je de naam en het concept van het overgenomen bedrijf verandert. Wijzig de bedrijfsnaam van deze accounts en plaats een bericht waarin je jezelf als nieuwe eigenaar voorstelt. Op deze manier begin je meteen met een groot aantal volgers.
Online advertentieaccounts
Online advertenties draaien vaak op de automatische piloot, op basis van een maximum bedrag per dag. Als de vorige eigenaar dergelijke advertenties had draaien, dan is het zinvol de betreffende advertentie-accounts over te nemen. De reden hiervoor is dat advertentiesystemen leren welke advertentiestrategie het beste werkt. Door de bestaande accounts over te nemen start je met de kennis die al aanwezig is. Neem de accounts ook over als je niet wil adverteren. Zet dan gewoon de advertenties stop.
Veel gebruikte advertentiesystemen zijn:
- Google Ads
- Meta bedrijfsmanager (advertenties beheren op Facebook).
- Meta-advertentiebeheer (advertentietool voor gevorderde adverteerders op Facebook, Instagram, Messenger en WhatsApp)
- Tripadvisor
Reserveer- en bestelsystemen
Het (online) reserveer- en bestelsysteem bevat de historische gegevens van alle gasten en klanten. Deze gegevens mogen alleen worden overgedragen als je het bedrijf onder dezelfde naam voortzet. Bij de overname van het klantenbestand moet je voldoen aan de AVG. In de meeste gevallen kun je hiervoor een beroep doen op de grondslag ‘gerechtvaardigd belang’. Je moet de klanten wel informeren en ze moeten zich altijd uit kunnen schrijven (bron: overnameadvies.nl).
- Reserveringssysteem
- Eigen bestelsysteem
- Thuisbezorgd
- UberEats
- Gekoppelde betaal- en bankgegevens
Nieuwsbriefsoftware & loyaliteitsprogramma’s
Nieuwsbriefsoftware en loyaliteitsprogramma’s bevatten een database met bestaande gasten en geïnteresseerden. Door het abonnement op deze programma’s over te nemen ga je van start met een goed gevulde mailinglijst.
Ook bij de overname van nieuwsbriefabonnees moet je voldoen aan de AVG. Het nieuwsbriefbestand mag alleen worden overgedragen als je het bedrijf onder dezelfde naam voortzet. Hiervoor kun je in de meeste gevallen een beroep doen op de grondslag ‘gerechtvaardigd belang’. Bovendien moet je de ontvangers informeren en ze moeten zich altijd uit kunnen schrijven (bron: overnameadvies.nl).
Stuur dus altijd een nieuwsbrief waarin je jezelf voorstelt als nieuwe eigenaar en wat je plannen zijn. Of beter nog, vraag de vorige eigenaar om een laatste nieuwsbrief te versturen waarin hij jou introduceert als de nieuwe eigenaar. Geef ook duidelijk aan hoe men zich kan uitschrijven als men geen nieuwsbrief meer wil ontvangen.
Aanvullende tips
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle online bezittingen op de juiste manier worden overgedragen en gedocumenteerd.
- Vraag de verkoper om een lijst te verstrekken van alle online activa die aan het restaurant zijn gekoppeld.
- Zoek voor aanvullingen op Google naar de bedrijfsnaam en plaats.
- Werk samen met de verkoper om ervoor te zorgen dat alle online activa soepel en efficiënt worden overgedragen.
- Raadpleeg juridische en financiële adviseurs om je belangen gedurende het overnameproces te beschermen.
- Zorg dat alle online bezittingen zo snel mogelijk na de aankoop van het bedrijf worden overgedragen.
- Wijzig alle inloggegevens en wachtwoorden en verwijder de inloggegevens van iedereen die niet meer betrokken is bij het bedrijf.
- Controleer alle accounts en zorg dat alle gegevens kloppen en dat ze consistent zijn met je (nieuwe) concept en marketingstrategie.
Deze checklist helpt je met het veiligstellen van alle online bezittingen bij een bedrijfsovername. Door deze bezittingen over te nemen, voorkom je problemen en reputatieschade, en zorg je voor een solide basis voor de voortzetting van het overgenomen bedrijf.
0 reacties